25. oktober 2020

Nya begränsningar

I fredags var det en presskonferens med vår premiärminister i Danmark, och vi infördes nya begränsningar i förhållande till Coronaviruset. Lyckligtvis kan man säga, att det för de flesta industrier inte innebar en ny avstängning. "Bara" ökad användning av sanitetsbindor i offentliga utrymmen, liksom mer medvetenhet om att virus fortfarande finns här. Och tyvärr skapar det fortfarande utmaningar för flera branscher, och vi påverkas alla mer eller mindre av begränsningarna. Men vi måste "op på hästen" och hitta främ din kreativitet igen. Vi kunde hantera det på våren, och vi kan hantera det igen. Och jag tror att det läggs opp til för olika sätt att hålla, till exempel lite annorlunda julluncher i år än tidigare.

Så vilka utmaningar innebär det för familjer och au pairer i framtiden i allmänhet i Skandinavien? Vi vet något och vi vet ingenting. I vår hade jag en bra dialog med flera av de byråer jag arbetar med, och en sak är säker. Vi jobbar fortfarande hårt för att lösa vad som kan lösas och ta de utmaningar som kommer. På våren var det så att trots att gränserna stängdes, var det möjligt att komma in i landet när du hade visum och ett igenkännbart syfte. Detta är hittills vad jag hör fortfarande är giltigt i Skandinavien. Vad som har varit utmaningen har varit att till exempel de filippinska myndigheterna inte har velat att au pairerna ska lämna landet. Så det har inte haft något att göra med skandinaviska myndigheterna.

Jag tror inte att det fortfarande finns något som skapar utmaningar i samband med att ansöka om au pair. Det finns fortfarande ca. tre månaders behandlingstid för au pair-ansökan, och därför ser jag inte, att man ska hålla tillbaka från att starta processen nu.

Jag har många riktigt bra kandidater som vill åka till Skandinavien som au pair. Många av dem frågar om till exempel Danmark, Norge och Sverige är stängda. Så jag har mycket korrespondens och spenderar mycket tid på att "bli av med rykten". Men det är uppenbart att proceduren är lite annorlunda än vad den vanligtvis beror på pandemin. Men jag tror att jag tillsammans med både au pairer, myndigheter och familjer får saker lösta. Och vi har lyckligtvis fått fler au pairer här uppe de senaste månaderna. Om det finns utmaningar i processen har det hittills varit möjligt att klara av de flesta av dem.

Många av familjerna har också frågat hur de har varit tvungna att närma sig det när de har varit tvungna att hämta en au pair på flygplatsen i förhållande till Covid-19. Och vad är reglerna? Alla au pairer måste testas före avresan och naturligtvis kunna presentera ett negativt test. När de anländer till Skandinavien har jag rekommenderat familjerna att de testas så snart som möjligt och sedan isoleras tills det finns ett negativt svar. Dvs. att ett au pair testas två gånger inom en vecka, dvs både före avresa och vid ankomst. Och jag tror att det räcker. Men om du är osäker skulle jag alltid rekommendera att du kontaktar en hotline där de kan svara på alla frågor. Corona-virus om du är osäker.

Bedömningen utifrån detta är att det fortfarande är möjligt att både ansöka om au pair och få ett au pair till landet. Och det är också möjligt att komma ut ur landet och bli au pair. Man måste ständigt skilja mellan att vara turist och att behöva bo i landet i fråga under en längre tid.

Om du har frågor om att få eller vara au pair är du alltid välkommen att kontakta mig. Jag hoppas att jag med mitt nätverk och med de "verktyg" som jag har i min ryggsäck (inte bara under Corona-tiden) kan hjälpa både familjer och au pairer på ett säkert sätt att få bästa match och upplevelser tillsammans.

"